ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Љубитељи рафтинга, лова, риболова, планинарења, бициклизма, параглајдинга и пешачења могу уживати у бројним могућностима које пружају природне лепоте Азбуковице.

Дрина, највећи природни капацитет који протиче кроз Азбуковицу у дужини од 38км, пружа велике могућности за развој спортско-рекреативног туризма. Постоје редовно организоване рафтинг регате и остала сплаварења, а најзначајнија је Дринска регата (Рогачица-Горња Трешница-Етно село Врхпоље-Љубовија), са скоро 2000 пловила која учествују у спусту и близу 20000 учесника манифестације.

Зaштићeнa прирoднa дoбрa, кojих нa тeритoриjи oпштинe Љубoвиja имa нeкoликo, прeдстaвљajу пoсeбну туристичку одредницу oвoг крaja и специфичну и значајну компаративну предност (кањон рeкe Трeшњицe, пoдручje Тoрничкe Бoбиje, Мeмoриjaлни спoмeник Мaчкoв кaмeн).

За љубитеље лова, ту је ловиште Буковица које се простире на 35 624ха. Најзаступљенија је срнећа дивљач, дивља свиња, зец, фазан, јаребица пољска и јаребица камењарка. Пролазне дивљачи које се појављују у овом ловишту су медвед, вук и шакал. Удружење ловаца Милета Полић - Бата, које је и власник ловишта, у свом власништву има и Ловачки дом и стрелиште глинених голубова. За љубитеље риболова, ту је Дрина која има богату ихтиофауну: штуке, мрена, младице, сом, скобаљ, бодорка и носара.

У мањим рекама, као што су Љубовиђа, Оровичка река, Постењска, Грачаничка и Узовничка, најзаступљеније су кркуша и поточна пастрмка.

Параглајдери могу уживати у спустовима са многобројних планинских врхова овог краја. Планинарима се пружа могућност да маркираним планинским стазама упознају дивне пределе Азбуковице. Недалеко од Љубовије се налази планина Бобија, коју због многобројних извора хладне и питке воде, препоручујемо је планинарима и свима који желе да побегну од урбаног живота. Љубитељи бициклизма такође могу уживати у вожњи по занимљивим и неприступачним теренима.