ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Дрина
У дужини од 38км, кроз Азбуковицу тече реке Дрина, рај за риболовце и љубитеље сплаварења.

Дрина настаје стапањем река Пиве и Таре на Шћепан пољу, подно планинског масива Дурмитора у Црној Гори. Воде реке Дрине припадају сливу Црног мора. Дрина је дуга река са 346 km. У свом горњем току има изражене особине планинске реке, а у доњем, нарочито низводно од Лознице има карактеристике равничарске реке. Простор општине Љубовије се налази у средњем току реке Дрине.

По народном предању, све до XV века због боје воде Дрина се звала "Зеленика" или "Зеленка". Давне 1463. године, када су Турци освајали Босну, на челу са Мехмед Фатихом, приликом преласка преко Дрине удавио се коњ, на шта би султан рекао: "Бу су дерин" што у преводу значи "Ова вода је дубока". И тако је од речи "дерин" , кажу постало име Дрина.

Планинска горопад, река Дрина, гледана са бројних видиковаца личи на танку, зелену линију усечену у кањонски масив. Прозрачно бистра, зелена вода, у кањонима застрашујућа, у долинама питома, привлачи лепотом својих обала и богатством воденог света, право је место за љубитље природе и пецања.

У Дрини су заступљене најквалитетније врсте рибе: пастрмка, лосос, липљани др. Вероватно, да је Дрина још једина река у којој се налази изузетно ретка врста рибе младица (Hucho hucho), која уопште није изучена од стране наших биолога (ихтиолога). Одресле јединке младице из Дрине улазе у реку Трешњицу и тамо се мресте.