ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Апел општинског штаба за ванредне ситуације
објављено: 21. 05. 2013, 08:03
 

АПЕЛ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Не палите траву и ниско растиње

Законом је забрањено спаљивање стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака.
ОПШТИНСКИ ШТАБ ЗА ВС ЉУБОВИЈА, апелује на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору, на обрадивим површинама у близини шума, због изазивања опасности по безбедност грађана и имовине.
Моле се грађани, да уколико примете, да неко пали траву и ниско растиње или примете већ постојећи шумски или пожар на отвореном простору, одмах обавесте:
- Ватрогасно спасилачку јединицу на тел. 193 или 561-759;
- Полицијску станицу на тел. 192 или
- Оперативни центар Љубовија на тел. 561-985,
како би се спречило даље ширење пожара.
Истичемо да је у Републици Србији, од последица продуката сагоревања и ширења пожара услед паљења остатака на отвореном, прошле године 16 особа изгубило живот, 79 особа лакше или теже повређено, док је материјална штета велика и тешко процењива.
Подсећамо да је Законом о заштити од пожара, забрањено спаљивање стрних усева, смећа на отвореном, биљних остатака, као и да су за непоштовање ове одредбе, Законом предвиђене високе новчане казне: за правна лица 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.
Изазивање пожара представља опасност по живот и имовину грађана, регулисано је Кривичним законом Републике Србије, чланом 278. Законика за Кривична дела против Опште сигурности људи и имовине, и за изазивање опште опасности за починиоце су предвиђене високе затворске казне од 6. месеци до 5. година затвора.

КОМАНДАНТ ОПШТИНСКОГ
ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Председник Општине Љубовија
Мирослав Мићић