ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Одржан тренинг о партиципаторном планирању управљања природним ресурсима
објављено: 06. 06. 2013, 17:37
 

У манастирком комплексу Светог Николаја недалеко од Љубовије, од 3. до 5. јуна 2013. године одржан је тренинг о партиципаторном планирању управљања природним ресурсима у оквиру пројекта "Мудро коришћење заједничких природних ресурса – пут ка одрживости прекограничног региона Србија/БиХ", који реализују Унија еколога - УНЕЦО из Београда и Центар за околишно одрживи развој из Сарајева.
Овом тренингу су присуствовали представници радних група, успостављених на првој радионици, из свих шест општина обухваћених пројектом – Бијељина, Богатић, Мали Зворник, Зворник, Братунац, Љубовија.
Тродневни програм започео је у понедељак после окупљања учесника и заједничког ручка. Поздравну реч је пратила прича о уводу у партиципаторно планирање коју је изложила менаџер пројекта из Уније еколога УНЕЦО – Мирјана Бартула, након чега је Професор Драган Попадић са Филозофског факултета Универзитета у Београду упознао учеснике са начинима поступања у конфликтним ситуацијама, које су неизбежне у процесу планирања управљања природним ресурсима у коме различити актери имају различите интересе. Учесници су имали прилику да, на конкретним примерима, науче како се долази до компромиса у процесу преговарања са различитим типовима личности, што ће им олакшати рад у процесу планирања и доношења одлука о коришћењу природних ресурса , не само у оквиру овога пројекта већ и у свим другим ситуацијама у којима је неопходно донети одлуку која треба у мањем или већем степену да задовољи интересе различитих корисника.
Централни дан, уторак 4. јун, био је подељен у два блока. У преподневном делу стручњаци из Греен Лимес-а Борис Вакањац и Милош Нинковић упознали су учеснике са географским информационим системом – ГИС, алатом за управљање животном средином. У поподневном делу тренинга Драгана Селманагић из Центра за околишно одрживи развој из Сарајева је са учесницима анализирала методологију рада на пројекту, док је Ерна Зилдовић учеснике упознала са структуром студије о природним ресурсима и акционим планом који ће, поред ГИС базе података, бити кључни резултати пројекта. Након презентације нацрта упитника за јавност уследила је дискусија коју је модерирао професор Јордан Алексић .
Последњи дан тренинга био је резервисан за излет у предео изузетних одлика – кањон реке Трешњице који обилује богатим биљним фондом где су учесници имали прилике да виде природно станиште белоглавог супа. После овог излета присутни су отишли на ручак након чега је тродневни тренинг био завршен.