ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Образовање
Школство у Азбуковици има веома дугу традицију. Почетак организованог школства везује се за отварање прве школе, давне 1838. године. У самој варошици Љубовији, прва школа почела је са радом 1875. године.

Основно образовање

На територији општине Љубовија, образовно-васпитни рад обавља се на нивоу основног и средњег образовања. Мрежу објеката основног образовања чине: једна централна школа (“Петар Враголић“, у насељу Љубовија), 5 матичних школа ("Саша Вујановић Жућа" у Узовници, "Милан Тешић" у Врхпољу, "Вук Караџић" у Доњој Љубовиђи, "Доситеј Обрадовић" у Доњој Оровици и "Горња Трешњица" у Горњој Трешњици) и 16 подручних школа (у насељима: Цапарић, Горње Кошље, Горња Љубовиђа, Рујевац, Савковић, Селенац, Соколац, Оровичка планина, Горња Оровица, Грачаница, Грчић, Црнча, Леовић, Постење, Гребен и Лукића брдо).
Као последица смањења броја становника, као и промена у старосној структури општине Љубовија, дошло је до осетног смањења броја ученика основних школа. За само десетак година дошло је до пада популације школске деце за близу 23,5%.


Средње образовање

Средња школа "Вук Караџић" Љубовија је основана 1964. године као издвојено одељење Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници, као резултат тежње и великог труда Азбуковчана да не заостају на пољу ширења просвете и културе.

Школу данас похађају ученици груписани у одељења следећих профила занимања:
  • Гимназија - општи тип
  • Економска школа
  • Трговац
  • Угоститељ (кувар-конобар)