ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Нова поставка Спомен костурнице у Крупњу
објављено: 25. 09. 2014, 12:17
 

Председник Савеза удружења потомака ратника 1912 - 1920 "Браћа Рибникар" из Љубовије Сретен Цветојевић и Радмила Тријић,члан Управног одбора удружења, посетили су јуче нову поставку спомен костурнице у Крупњу посвећену херојима Битке на Мачковом камену. Спомен костурница се налази у крипти Цркве Светог вазнесења Господњег која је такође недавно добила ново рухо фрескопирањем професора Горана Јанићијевића са Академије за фрескопирање и конверзацију СПЦ. У крипти је постављена, после сто година, спомен плоча потпуковнику Душану Пурићу, легендарном команданту Четвртог пука првог позива који је предводећи у јуришу своје Ужичане погинуо на Мачковом камену 22.септембра 1914. године. Чувена је његова наредба пре одсудног јуриша:
- Војници, ми смо дошли овде да гинемо за отаџбину! Командири испред својих водова и чета! Команданти испред својих батаљона, а ја ћу испред свих вас!
У спомен костурници су сахрањени посмртни остаци и српских и непријатељских војника, заједно, у крипти, поред иконе Свете Богородице.
Потомци ратника из Љубовије посетили су и изложбу посвећену трагичној бици у Дому културе Крупањ у коме је недавно откривена и спомен - плоча Владиславу и Дарку Рибникару по којима носи назив љубовијско удружење. Поред спомен плоче постављен је и потресан текст Исидоре Секулић, објављен у "Политици" непосредно по погибији Владислава и Дарка.
На крају пута поклоњења славним прецима Цветојевић и Тријићева, одали су пошту трагично погинулим рањеницима Трећег пука другог позива Моравске дивизије који су погинули у једном трену од непријатељске артиљерије. Пре десетак дана обновљено је гробље тим незнаним јунацима.