ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
100 - годишњица битке на Мачковом камену
објављено: 21. 09. 2014, 08:24
 

20.септембра на топографском чвору Мачков Камен одржана је Централна манифестација обележавања 100 - годишњице Битке на Мачковом камену. Организатор је било Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања у сарадњи са Општином Љубовија и Општином Крупањ.
Званична церемонија је започела црквеним парастосом који је служио његово преосвештенство Владика Лаврентије. Након војног помена, венац на спомен костурницу је положио Председник Републике Србије Томислав Николић. У делу државне церемоније венце су положили и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представник Народне скупштине и председници општина Љубовије и Крупња.
Пред око више од хиљаду посетилаца председник Николић се обратио следећим речима:
"Ни мањег бојишта, ни више жртава. У тој једној септембарској недељи, на простору нешто већем од 500 метара квадратних, пољу мањем од оног које сваки српски сељак с пролећа оре и по њему сади своју радост и муку, обе војске губиле су, кажу историјске књиге, свакога дана на хиљаде људи. Не памти се битка у којој је изгинуло више српских официра, њих 115 уз 176 рањених.
Како је рекао, од палих команданата пукова стег и команду су преузимали команданти батаљона, од њих команданти чета, и тако редом, све док каплари нису постајали првокомандујући.
- А команда је била једна једина, увек иста: "За мном, јунаци", нагласио је Николић. Према његовим речима, није то био судар две војске већ два историјска, цивилизацијска концепта – једног који би да освоји туђе и другог који брани своје.
Уследио је културно-уметнички програм у извођењу хора Црквене општине Шабац и глумца Шабачког народног позоришта Синише Максимовића. Водитељ програма је била Маријана Петаковић.
Након завршетка званичне државне церемоније уследило је полагање венаца многобројних организација из Србије које негују традицију ослободилачких ратова.
Споменицу, поводом 100 - годишњице првог светског рата, за доследно и достојно чување и развијање светлих традиција наше славне прошлости,јачање љубави према отаџбини и допринос одбрани земље и народа у савременим условима, Републички одбор Савеза удружења потомака ратника 1912 - 1920 доделио је Сретену Цветојевићу "Цвелету" председнику општинске организације Савеза удружења потомака ратника 1912 - 1920 "Браћа Рибникар" Љубовија.