ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Обележена 100 - годишњица Сарајевског атентата у Љубовији
објављено: 30. 06. 2014, 06:54
 

28.јун 2014. у Љубовији одржано је књижевно - историјски час под насловом "Атентат на историју" који је имао за тему Сарајевски атентат, чиме се у општини Љубовија обележила 100 - годишњица овог историјског догађаја. Текст, чији је аутор Предраг Срећковић се базирао на историјским архивама и чињеницама које до данашњег дана нису научно оспорене и из којих су изведена значења Сарајевског атентата за актуелни друштвени тренутак.
Засновано на научној грађи Срећковић је поставио неколико теза које су имале за циљ да Сарајевски атентат одвоје од дневнополитичких мњења и популистичких схватања. Између осталог показано је следеће: да су за атентат најодговорнији припадници "Младе Босне", да је главни кривац за Први светски рат Немачка, да држава Србија и организација "Црна рука" имају периферну или никакву улогу у атентату, да убиство није био терористички акт него тираноубиство...
Текст "Атентат на историју" надахнуто су прочитали глумци Аматерског позоришта које функционише у саставу Библиотеке "Милован Глишић": Драгојло Тријић, Маријана Петаковић, Милош Петровић, Соња Мандић, Мирослав Младеновић и Југослав Тријић. Публика је испратила глумце великим аплаузом.