ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Извештај са годишње скупштине општинске организације Савеза Удружења Потомака Ратника Србије (1912-1920) Љубовија
објављено: 15. 01. 2014, 12:46
 

Уз присуство великог броја гостију на челу са Председником Републичког одбора Савеза Удружења Потомака Ратника Србије (1912-1920) господином Љубомиром Марковићем, затим представницима локалне самоуправе, шабачке епархије, азбуковачког намесништва, сродних борачких организација и удружења који негују традиције ослободилачких ратова Србије, образовних институција и установа културе, као и представницима штампаних и електронских медија, дана 24.децембра 2013.године, у препуној сали СО Љубовија, одржана је редовна годишња скупштина општинске организације Савеза удружења потомака ратника (1912-1920).
Након интонирања државне химне и химне савеза "Марш на Дрину", прочитаних приспелих телеграма почасног члана удружења Дарка Рибникара и председника градског и потпредседника окружног одбора потомака ратника златиборског округа, као и поздравне речи упућене гостима и члановима савеза изабрана су радна тела Скупштине, након чега се прешло на рад по већ уз позивнице добијеном дневном реду.
Председник општинске организације Савеза Удружења Потомака Ратника (1912-1920) професор Сретен Цветојевић Цвеле поднео је детаљан извештај о раду за 2013.годину са посебним акцентом на:
1. Активности током године на традиционалном обележавању годишњица најзначајнијих историјских догађаја из ослободилачких ратова Србије (1912-1920) и комеморацијама на српским војничким гробљима у земљи и иностранству.
2. Активностима на припреми обележавања стогодишњице Битке на Дрини и Битке на Мачковом Камену као и реконструкцији спомен костурнице на Мачковом Камену чија је реализација пројекта у завршној фази а по пројекту Заводу за заштиту споменика културе Ваљево.
3. Активностима у подружници Поднемић - Доња Буковица на уређењу и проширењу спомен обележја посвећеног јунацима Дринске дивизије и Солунског фронта.
4. Раду на омасовљавању чланства, интезивирању сарадње са сродним организацијама, државним органима, војском Србије, Министарству унутрашњих послова и осталих структура друштва.
5. Упознавање чланства о испуњењу постављених задатака од стрене Републичког одбора Савеза за 2013.годину.
Након поднетог извештаја председника Цветојевића, прешло се на дискусију по поднетом извештају а председник републичког одбора Савеза господин Љубомир Марковић се посебно похвално изразио о раду љубовијске општинске организације потомака истичући притом да "није присуствовао боље организованој годишњој скупштини на општинском нивоу, нигде у Србији".Према речима пуковника Марковића Општинска организација Савеза потомака у Љубовији је вероватно најбоље организована у Србији, а њен председник мајор Цветојевић је најбољи председник организације потомака у Србији и то је опште мишљење које постоји у Савезу. При том пуковник истиче, да Републички одбор Савеза очекује од мајора Цветојевића да преузме организовање и руковођење окружним одбора Савеза у Мачванском округу и доведе општинске организације у тим срединама на овом који постоји у љубовијском удружењу. Такође, пуковник Марковић се посебно захвалио претходном и садашњем руководству локалне самоуправе за исказано разумевање и подршку која се у свим приликама пружа Савезу удружења потомака ратника већ дужи низ година. Том приликом уручио је високо признање Савеза и чланску карту почасног члана Председнику општине господину Мирославу Мићићу, као и признања општинској организацији у Љубовији и њеном председнику Сретену Цветојевићу.
Након дискусије и уручених признања поднети извештај о раду за 2013.годину је једногласно усвојен.
У изборном делу Скупштине једногласном одлуком свих присутних чланова општинске организације Потомака Ратника изабрано је руководство и чланови општинског одбора:

ОПШТИНСКИ ОДБОР


Председник Сретен Цветојевић - Начелник Полицијске станице Љубовија.
Потпредседник Видоје Јовановић - заменик председника општине Љубовија.
Секретар Ненад Веселиновић - службеник.
Благајник Драгица Јевтић - службеник.
Чланови:
Радмила Тријић - Начелник општинске управе.
Милан Јовановић - Председник подружнице потомака у месној заједници Поднемић - Д.Буковица.

НАДЗОРНИ ОДБОР


Председник Митровић Станоје.
Чланови:
Душан Јовановић и Милош Јеротић.

СУД ЧАСТИ


Председник Милош Михајловић.
Чланови:
Милан Тријић и Богић Бојовић.

Досадашњи и новоизабрани председник Сретен Цветојевић је предложио и детаљно образложио по ставкама и по приоритетима ПЛАН РАДА Општинске организације Савеза Потомака Ратника (1912-1920) Љубовија за 2014.годину, по месецима и датумима. Најважније активности удружења ће бити обележавање 100 - годишњице Битке на Дрини и Боја на Мачковом Камену, уз већ традиционалне значајније датуме на којима се обележавају годишњице из периода ослободилачких ратова 1912 - 1920 и комеморације на српским војничким гробљима у земљи и иностранству, затим наставак радова на уређењу и проширењу спомен обележја јунацима Дринске дивизије и Солунског фронта у Д.Буковици, уз обавезно омасовљење и подмлађивања чланства општинске организације.
Уз упознавање са закључцима годишње Скупштине републичког одбора Савеза Удружења Потомака Ратника Србије 1912-1920 одржане 12.12.2013.године у Београду председник Сретен Цветојевић је предложио да Општинска организација убудуће носи име неког од значајнијих личности из периода 1912-1920, поштујући један од закључака са Скупштине републичког одбора Савеза Потомака. Од понуђена четири предлога за назив Општинске организације између хероине Првог Светског рата Милунке Савић, погинулог команданта Четвртог Пука Ужичке војске на Мачковом Камену потпуковника Душана Пурића, најмлађег ратника и поднаредника Првог Светског рата Момчила Гаврића и на Рожњу изгинулих хероја браће Рибникар, присутни чланови су једногласно одлучили да се да назив "Браћа Рибникар".
У току читаве седнице на видео - биму се могла пратити видео презентација о актвиностима удружења.
По завршетку Скупштине уприличен је и пригодан новогодишњи коктел, уз дружење чланова Савеза и гостију.